Web Analytics Made Easy - Statcounter

سخنگوی صنعت برق گفت: صنعت برق تا حد امکان با مشترکان بدهکار برای جلوگیری از قطع برق همکاری می‌کند، به مشترک از طریق پیامک اطلاع داده شده و برای پرداخت قبض مهلت کافی داده می‌شود.

به گزارش برنا به نقل از وزارت نیرو، مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه در صورت عدم پرداخت، در قالب پیامک به مشترکان اخطار داده و یک هفته نیز به آن مهلت پرداخت داده می شود، اظهار کرد: در صورت عدم پرداخت، اخطار قطع برق به مشترک ارسال می شود که حتی در این صورت نیز ۴۸ ساعت بعد برای قطع موقت انشعاب اقدام خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: با این حال در این بین نیز سعی می شود با ارسال پیامک هایی در چند نوبت، نسبت به یادآوری مشترک برای پرداخت قبض برق مصرفی اقدام شود.

سخنگوی صنعت برق با تاکید بر اینکه عدم پرداخت صورت حساب برق مصرفی (قبض برق) به منزله تجاوز به حقوق دیگران است، گفت: صنعت برق بیشترین مشکل را در خصوص عدم پرداخت بدهی ها، با مشترکان پرمصرف دارد؛ مشترکان کم مصرف یا کسانی که در سطح الگو مصرف می‌کنند، بیشترین میزان همکاری را با صنعت برق در پرداخت قبوض خود دارند.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: برنا پیامک برق صنعت تجاوز حقوق برق پیامک حقوق صنعت عدم پرداخت صنعت برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۴۲۶۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدجواد آذری‌ جهرمی، وزیر سابق ارتباطات در کانال تلگرامی خود نوشت:

صنعت خودروسازی در ایران با زور انحصار و ممنوعیت واردات است که زنده مانده است، هزینه‌اش هم از جان و مال مردم پرداخت می شود.

دلیل تحمل و تحمیل این هزینه ها از دید سیاستگذار، احتمالا نقش غیرقابل انکار این صنعت در تولید ملی و اشتغال است.

یکی از دالان‌های باریک امکان احیای صنعت خودرو در ایران، فراموشی تدریجی تولید انحصاری خودروهای سوخت فسیلی و آزادسازی تدریجی واردات آن و تمرکز بر نگاه کارآفرینانه در تولید خودروی برقی با تکیه بر تجدید ساختار صنعت خودروسازی و رقابت پذیر کردن آن بود - رگه هایی از این سیاست بعضا در سخنان آقای علی آبادی وزیر فعلی صمت دیده می شد- که در حال حاضر با پرداخت دو میلیارد یوروی ناقابل به یک شرکت ساختمانی شرقی برای اختصاص بازار ۲۵۰۰ دستگاه اتوبوس برقی شهر تهران، در حال از بین رفتن است.

سکوت جناب آقای میرسلیم هم در این فقره جالب است!

27215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902138

دیگر خبرها

  • شهروندان مراقب پیامک های جعلی باشند
  • جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج اعلام شد
  • اعلام جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج ایرانی
  • حکم جلب شما صادر شد
  • پرداخت ۳۸ میلیارد تومان پاداش به مشترکین کم‌مصرف قزوین
  • کلاهبرداری یک میلیاردی با پیامک جعلی ثنا
  • آخرین مهلت استفاده از کلابرگ
  • کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه
  • واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است
  • آذری جهرمی: سکوت جناب آقای میرسلیم جالب است!